Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie

Moi Drodzy!

Czym kierujecie się przy wyborze odpowiedniego chleba?

W dzisiejszych czasach mamy tak ogromny wybór na półkach sklepowych, że wybranie pieczywa już nie jest taką prostą i szybką sprawą.

Sama złapałam się ostatnio na tym, że stałam przed regałem i zastanawiałam się 10 minut i dalej nie byłam w stanie zdecydować się na ten odpowiedni.

Prowadzenie zdrowego trybu życia jest dla nas bardzo ważne – to kluczowe co jemy. Jedzenie jest nieodłączną częścią życia ale również wielką przyjemnością. Zależy nam na dostarczaniu organizmowi składników odżywczych które bezpośrednio wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci. Bardzo ważnym elementem naszej diety są produkty zbożowe, zwłaszcza pieczywo.

Chleb w piekarniku

Chleb w piekarniku

To nasze codzienne pożywienie.

Na dzień dzisiejszy wybór pozorny jest niesamowicie duży.

Jeżeli zdecydujemy się na chleb to mamy naprawdę wiele rodzajów i gatunków jak np. :

  • chleby pieczone na drożdzach i zakwasie
  • chleby pszenne – wypiekane z mąki pszennej;
  • żytnie – wypiekane z mąki żytniej jasnej lub ciemnej ;
  • mieszane – wypiekane z mąki pszennej i żytniej;
  • orkiszowe – wypiekane z mąki orkiszowej – właściwie pszenne.

Przez długi czas testowałam różne artykuły od różnych producentów, jednak wciąż nie mogłam znaleźć tego wymarzonego smaku. Dopóki nie pojawiła się u mnie moja koleżanka Monika poczęstowała mnie swoim chlebem na zakwasie. I tak zaczęła się moja przygoda. Pokazała mi swój przepis, z którego po kilkunastu modyfikacjach otrzymałam chleb który piekę regularnie do dzisiaj.

Przekrojony chleb po upieczeniu

Przekrojony chleb po upieczeniu

Początkowo zastanawiałam się czy dam sobie radę z wypieczeniem własnego chleba i wyhodowaniem zakwasu, ale okazało się, że nie jest to takie trudne jak myślałam. Zaczęłam eksperymentować i metodą prób i błędów doszłam w końcu do wymarzonego efektu . Okazało się że po tych wszystkich próbach jest to bardzo łatwe i wcale nie jest pracochłonne. Chleb na zakwasie ma wiele zalet. Ma bardzo przyjemny i charakterystyczny zapach. Jego smak jest dobrze wyczuwalny, delikatny i lekko kwaskowy. Dodatkowo bardzo długo zachowuje świeżość, bez obaw o pojawienie się pleśni. Teraz wiem który chleb jest dla mnie najlepszy.

 

W związku z tym chcę podzielić się z Wami tym przepisem.

Bardzo ważną, pierwszą czynnością jest przygotowanie zakwasu.

Bierzemy wcześniej zachowany czy otrzymany zakwas. Odmierzam 20 g (ok. 2  łyżek) mąki żytniej razowej (typ 2000) i tyle samo przegotowanej, letniej wody! (również jest to ok. 2/3 łyżek). Mieszam zakwas i pozostałe składniki ze sobą. Wymieszana masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykrywam naczynie gazą lub tetrą aby pozostawić dojście powietrza. Przygotowany produkt pozostawiamy w ciepłym miejscu na 12 godzin. (Temperatura optymalna to ok. 24 stopni Celsjusza). Najważniejsza jest obserwacja wyrastania chleba – powinien wyrosnąć nieco ponad brzeg foremki. Czasem zajmuje to więcej czasu a czasem niej – czynników jest wiele.

Co 12 godzin trzykrotnie  powtarzamy procedurę dokarmiania zakwasu mąką i wodą ( w zależności od typu chleba – żytnią lub pszenną ) – ( patrz akapit powyżej ).

UWAGA – Na koniec zawsze zostawiam sobie troszkę zakwasu na następny raz i chowam go do lodówki.

Potrzebne składniki do „Chleba na zakwasie”
500g mąki żytniej chlebowej ( typ 720) ew. żytniej typ 2000 alternatywnie pszennej chlebowej (typ 750) lub orkiszowej (typ 2000 ). 

Wariacji z typem mąki może być nieskończenie wiele – trzeba znaleźć własny smak i ciężkość chleba.

2- 3 łyżki dokarmionego zakwasu

2-3 łyżeczki soli (ja dodaję 2,5 łyżeczki)

1 – 2 pełne łyżki miodu lub cukru

750ml letniej przegotowanej wody

 

Dodatki według uznania:

½ szkl słonecznika

½ szkl siemienia lnianego

½ szkl dyni

½ szkl otrąb pszennych, żytnich lub owsianych

½ szkl płatków owsianych

Lub dodatki w postaci owoców:

– suszone śliwki

– morele

– żurawina

alternatywnie

– suszone krojone pomidory

– smażona cebula

– oliwki krojone

 

Rozpoczynam od wymieszania wszystkich produktów. Przekładam do wysmarowanej blaszki – można podłożyć liście chrzanu lub winogron. Następnie przykrywam je i odstawiam na około 12 godzin do wyrośnięcia.

upieczony chleb

upieczony chleb

Zazwyczaj robię 2 blaszki – jedną z owocowym a drugą z nasionami. Po upływie wyżej wymienionego czasu (tj. 12 godzin) wstawiam blaszki do nagrzanego i naparowanego piekarnika – temperatura musi wynosić 220 stopni Celsjusza. Aby uzyskać efekt naparowania kładę na dolną półkę blaszkę z wodą – powinna być ona wypełniona do 1/3 wysokości . Po 15 min zmniejszam temperaturę do 190 stopni. Po upływie kolejnych 15 minut obniżam o kolejne 30 stopni, czyli do temp 160. Gdy minie następne 15 min obniżam ostatecznie temperaturę do 130 stopni. Optymalny czas pieczenia to 60 minut.

Aby nadać naszemu produktowi ładny i estetyczny wygląd możemy wierzch chleba posmarować jajkiem i posypać dowolnym ziarnem – np. sezamem.

Po wyjęciu z piekarnika najlepiej studzić go na kratce.

Jeżeli jesteś fanatykiem chleba z dodatkami to polecam również wypieczenie drugiej połowy z dodatkiem suszonych owoców. Jednak pamiętaj, że jeżeli decydujemy się na wersję z owocami to można dodać 100 do 200 ml więcej wody.

Należy pamiętać, iż nie każdy typ mąki jest odpowiedni do wypieczenia chleba. W przypadku mąki pszennej zalecane jest stosowanie od typu 750 i wyżej , natomiast mąkę żytnią używamy od typu 720 i wyżej.

MĄKI DOSTĘPNE NA RYNKU

CHLEBOWA

NIECHLEBOWA

PSZENNA

ŻYTNIA

ORKISZOWA

MAKARONOWA

INNE RODZAJE

  • Typ 450 (tortowa)
  • Typ 550 (luksusowa)
  • Typ 650 (bułkowa)
  • Typ 750

(chlebowa)

  • Typ 1050
  • Typ 1400 (sitkowa)
  • Typ 1850 (graham)
  • Typ 2000 (razowa)
  • Typ 500 (jasna)
  • Typ 720 (chlebowa)
  • Typ 800 (żytnia)
  • Typ 1150
  • Typ 1400 (sitkowa)
  • Typ 1850 (starogardzka)
  • Typ 2000 (razowa)
  • Typ 3000 (z pełnego przemiału
  • Typ 1850 (graham)
  • Typ 2000 (razowa)
  • Semolina
  • Typ 950
  • Typ 1750

Powstaje z przemiału pszenicy twardej

  • gryczana
  • Ziemniaczana
  • Arachidowa
  • Dyniowa
  • Kokosowa
  • Lniana
  • Sojowa

Interesujące jest jak wiele wartości zdrowotnych ma każdy z zastosowanych przez nas składników :

  • Mąka żytnia – obniża poziom „złego” cholesterolu, zmniejsza występowanie chorób sercowo-naczyniowych, wpływa korzystnie na skórę i paznokcie, poprawia koncentrację i aktywność mózgu;
  • Słonecznik – zawiera Wit. A, D i E, poprawia widzenie o zmroku, poprawia koloryt skóry, poprawia pracę systemu immunologicznego;
  • Siemię lniane – działa osłaniająco i regenerująco na błonę przewodu pokarmowego, zawiera kw. tłuszczowe Omega-3;
  • Dynia – wzmacnia układ odpornościowy, działa oczyszczająco na organizm, pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia, dodatkowo bogata jest w B-karoten, potas, wapń, fosfor i Wit. B2;
  • Otręby – mają działanie ochronne na śluzówkę jelit, wspomagają odchudzanie, zapobiegają zaparciom, zapewniają większą sprawność fizyczną i wytrzymałość, przeciwdziałają zmęczeniu, poprawiają pamięć i koncentrację.

Nie poddawajcie się jeżeli za pierwszym razem Wam nie wyjdzie.

Każdy z Was musi dojść do swojej własnej metody ale to naprawdę nie jest nic trudnego. Ja natomiast trzymam mocno za Was kciuki.

Podzielcie się ze znajomymi i rodziną przepisem oraz oczywiście zakwasem.

Smacznego!!!

 

Wszelkie prawa zastrzeżone.

Kopiowanie, powielanie i wykorzystywanie całości bądź części tego artykułu bez zgody autora jest zabronione. Naruszenie praw autorskich będzie skutkowało odpowiedzialnością karną, określoną w przepisach prawa , w szczególności w przepisach ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Opinie i komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *